Engboogerd toekomstbestendig! Denk jij mee?
Even voorstellen: werkgroep “Groene wijk Engboogerd”:
Werkgroep “Groene Wijk Engboogerd” is in het leven geroepen om samen met alle bewoners en de gemeente Bunnik onze wijk toekomstbestendig te maken.
Wil je meedenken? Mail dan je naam en e-mailadres naar engboogerdwijk@gmail.com. Hieronder meer informatie over hoe we het willen aanpakken en waarom.
De wijk èn het klimaat veranderen
De wijk is inmiddels de 50 gepasseerd en de vraag is of de wijk klaar is voor de volgende 50 jaar.
We merken het nu al: door klimaatverandering veranderen de weerpatronen. Regenbuien worden extremer, periodes van droogte, hittegolven en met name tropische nacht-temperaturen komen vaker voor.
Niet alleen het klimaat verandert, maar ook de samenstelling van de bewoners verandert: Nu woont er in Engboogerd nog een aanzienlijk aantal eerste bewoners. Deze mensen blijven hier graag zo lang mogelijk wonen, maar we zien ook een nieuwe generatie verschijnen: vooral jonge tweeverdienende gezinnen met jonge kinderen en één of twee auto’s. We zien steeds meer zonnepanelen op de daken en aankomende bewoners beginnen vaak met een grondige verbouwing van huis en tuin voordat ze verhuizen. We zien deelauto’s en laadpalen en wie weet wanneer we onze huizen definitief van het aardgasnet hebben afgekoppeld? Kortom, uitdagingen en kansen om de wijk toekomstbestendig te maken!
Kans om inrichting van de wijk aan te passen
Voor de Engboogerd dient zich nu een kans aan: de riolering en een deel van de bomen zijn aan vervanging toe. Ook de bestrating en lantaarnpalen zijn versleten. In 2018 worden gas- en waterleiding vervangen waarvoor de bestrating open gaat en verder beschadigt. In 2019 zal de riolering worden vervangen door een gescheiden systeem. Één stel buizen voor het vuile water van douche, wc en dergelijke en één voor de afvoer van hemelwater van de woningen.
Als we als bewoners niets doen, zet de gemeente Bunnik in op een sobere herinrichting. Voor ons bewoners is het feit dat alles op de schop gaat het moment om de Engboogerd echt een upgrade te geven! Groen is daarbij een terugkerend thema: planten en bomen zorgen voor een aangename leefomgeving, groen vangt water op en houdt hitte tegen, maar andere zaken dan groen vragen ook ruimte en aandacht!
De wijk inrichten in co-creatie met de gemeente
Wij als werkgroep willen graag met alle bewoners en de gemeente een aantal keuzes voor de inrichting van de wijk maken zodat deze weer 50 jaar mee kan. In een gezamenlijke co-creatie waarin de gemeente de kar trekt, gaan we deze zomer de eerste stappen zetten. We nodigen alle bewoners uit om hier samen met ons actief in mee te doen: bij het maken van de toekomstbeelden, het uitwerken van de plannen en het bijdragen van ieders steentje (of plantje) aan de oplossingen, Hou de website van de Wijkvereniging Engboogerd en die van de gemeente, Nextdoor-app en het Groentje in de gaten om deel te nemen aan dit proces!
Zie hier het krantenberichtje in het Groentje; https://bunniksnieuws.nl/lokaal/duurzame-wijk-engboogerd-457052
Namens de werkgroep,
Sybren, Pierre, Meinte, Joop, Daniel en Rick
Beste groene wijk groep,
Ik heb een vraag: is het voor het milieu beter of slechter als mijn hemelwaterafvoer aansluit op het riool voor hemelwaterafvoer? En wat zijn de risico’s als ik het niet aansluit? De brief van de gemeente is daar niet zo duidelijk over.
Dag Joost,
Het beste voor het ‘milieu’ is het al het regenwater in de bodem te laten infiltreren. Dit is belangrijk voor de grondwaterstand en dus ook voor de bomen, zodat het voldoende water beschikbaar heeft in droge periodes.
Je kunt je eigen regenwater dat op je perceel valt afkoppelen van het gemeentelijksysteem, zodat het in je eigen bodem infiltreert. De gemeente legt op dit moment een nieuw rioolsysteem in de wijk aan. Dit systeem is gescheiden wat inhoud dat het vuilwater (toiletten en andere afvoeren uit je huis) een aparte buis krijgt tov het regenwatersysteem. Regenwater is dat wat op de straten valt van de gemeente en via kolken daarin loopt. De gemeente legt per woning vanuit het regenwatersysteem 1 buis tot aan je stoep. Het is aan de bewoners om zelf hier je eigen regenwater (vanaf je dakgoten via je regenpijp) op aan te sluiten. Het regenwatersysteem van de gemeente in onze wijk is nu zo ontworpen dat al het regenwater infiltreert in de bodem van onze wijk. Dus er gaat geen regendruppel meer de wijk uit. Uiteindelijk is het een gezamenlijk grondwater, dus of het bij jou op je eigen perceel infiltreert of via het gemeentelijk systeem maakt niet uit.
Nog beter is het regenwater zo lang mogelijk vast te houden in je tuin, zodat je het kunt gebruiken voor beregenen van al je plantjes. Denk aan een regenton of bijvoorbeeld een vijver. Hierdoor kun je bij langere drogere periodes (zoals afgelopen zomer) het regenwater gebruiken om te bewateren. Dit scheelt gebruik van drinkwater wat uiteindelijk beter is voor het milieu.
Groeten Rick Berkhout (namens het bestuur Engboogerd).